HEJRE KATI - BALKAN KLEZMER BAND

Héjre Kati - Balkan Klezmer band bestaat uit vijf gepassioneerde ras-muzikanten die hun sporen hebben verdiend in de klezmer en gypsy muziekwereld. Allen spelen in andere (internationaal opererende) ensembles en orkesten. 

Jaap Mulder en Tseard Nauta zijn muzikale partners van het eerste uur. Eind jaren tachtig richtten zij samen Nederlands eerste klezmerband Di Gojim op. De formatie kan terugkijken op een prachtige carrière binnen Nederland en ver daar buiten. Tseard koos na vijftien jaar zijn eigen weg, Jaap na ruim dertig jaar. De mannen spelen nu weer samen in Hejre Kati. 

Ooit kwam vader Mulder thuis met een oude grammofoonspeler en wat plaatjes van His masters voice. Een restant uit de inboedel van diens grootmoeder. Eén plaatje is grijs gedraaid aangezien de jonge Jaap als betoverd raakte door deze exotische klanken. Het bleek een opname van Héjre Kati. Achteraf gezien was het nummer de aanzet voor een muzikale carrière in de Balkan en klezmer muziek.


Héjre Kati bestaat uit: 

Jaap Mulder - klarinet, saxofoon, zang

Aldert Prast - accordeon
Tseard Nauta - contrabas, multi-instrumentalist

Balder ten Cate - cymbalom, multi-instrumentalist

René Gosse - slagwerk

* Héjre Kati is een Hongaars gypsy thema dat in de versie van componist-violist Hubay wereldberoemd werd. De naam betekent mooie Katarina (Katja).