Veertig jaar Klezmer

Jaap Mulder is één van de pioniers die ‘de klezmer’ naar ons land heeft gehaald. Meer dan dertig jaar was hij klarinettist, frontman en artistiek leider van Nederlands eerste professionele klezmerband Di Gojim. Hij bespeelde alle theaters en reisde af naar vele internationale festivals. Jaap werkte samen met tekstschrijvers als Robert Long en Ivo de Wijs, met regisseurs als Frans Weisz en Fred Florusse en collega’s als Frank London, Shura Lipovsky en Bente Kahan. 

 

Jaap blikt in deze solovoorstelling terug op het begin van zijn carrière. Het muzikaal avontuur had een vliegende start toen hij in 1988 mede-oprichter was van de formatie Di Gojim. De klezmerband kreeg direct veel aandacht vanuit de media en culturele sector. Kranten-interviews, optredens voor nationale omroeporganisaties en concerten in alle (middel)grote theaters van Nederland. Ook het buitenland was geïnteresseerd en dus reisde de band naar vele internationale festivals. New York, Istanbul, Paris, Berlin, Mexico City, Bogota, Budapest, Madrid, Barcelona; ieder jaar een buitenlandse tournee. Jaap bleef zich al die jaren ontwikkelen als klezmer-muzikant en kon zich naar verloop van tijd scharen bij de top van Europa. Tot 2022 bleef Jaap frontman en artistiek leider van Di Gojim en koos daarna zijn eigen weg met Hejre Kati - Balkan Klezmer band.

 

‘Klezmer' is meer dan dat, men kan de muziek niet met ‘nesjomme’ spelen als het verhaal achter de muziek niet bekend is. De kennis van de geschiedenis, de tradities, het cultureel erfgoed, is minstens zo belangrijk. En zo ontpopte Jaap Mulder zich tevens tot verhalenverteller, gastspreker en heeft hij een aantal televisie-documentaires mogen maken. 

 

In de voorstelling rijgt Jaap spelenderwijs anekdotes en herinneringen aan Jiddische liederen en klezmer-muziek. Tijdens de premiere in een uitverkochte synagoge in Delft bleef het publiek ademloos aan zijn lippen hangen. Voor velen tevens een feest der herkenning. Jaap wordt begeleid door zijn zoon Ruben op piano.